Jessica Nilsson

Startguide - Skaffa kattunge

När man skaffar nya familjemedlemmar kan det vara svårt att hålla koll på allt man behöver. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat massa info här om vad som kan vara bra att tänka på när du köper kattunge.

Att köpa katt är en av de mysigaste och roligaste saker man kan göra. Man kommer däremot få fullt upp i början, och det är mycket att tänka på. För att underlätta för dig har vi här gjort en liten startguide för dig som ska köpa kattunge.

Kattsäkert hem

Kattungar är busiga och utforskande, vilket gör att det är viktigt att kattsäkra hemmet så du och din nya kattunge kan känna er säkra att inte katten skadas. Kattsäkra ditt hem genom ett par enkla steg:

  • Ta bort kablar och elektronik från golv och andra ställen katten kan komma åt. Säkra dem genom att hålla dem i skåp eller lådor samt kabelsnurror eller kabelkanaler.
  • Kolla upp om eventuella växter i ditt hem är säkra för katter. Många vanliga krukväxter och blommor är giftiga för djur, och då katter gärna biter på växter är det viktigt att kolla upp alla växter i hemmet och se om du har någon giftig växt så din katt inte av misstag förgiftas.
  • Se till att alla fönster och dörrar går att stänga ordentligt och kan hållas säkert stängda.
  • Ta bort snören. Trots att katter gärna leker med snören kan den råka fastna i dem eller tugga på dem så de fastnar i magen, vilket kan vara livshotande.
  • Se till att mediciner, rengöringsmedel och saker som du är väldigt rädd om är säkrade i skåp eller lådor.

Kattens första tid i sitt nya hem

Vi vet hur exalterad man är över att ta hem en ny familjemedlem, och att man gärna vill visa upp den för världen. Man måste däremot tänka på att det är en helt främmande situation för den lilla kattungen, som väldigt lätt kan bli överväldigande. För att ge din katt den bästa starten som möjligt, ta hem den till ett lugnt och tryggt hem och avvakta med besökare tills den känner sig trygg i sin nya miljö.

Ställ kattens bur på golvet och öppna luckan så kommer katten att gå ut när den känner sig redo för det. Ge den tid att utforska och nosa omkring överallt innan du gosar och leker med den. Kattungen kan vara rädd och nervös i början, så det är viktigt att du ger katten den tid den behöver för att känna sig bekväm och göra sig hemmastadd. När din kattunge är klar med att utforska sin nya omgivning så är det en perfekt tid att gosa med den så den varvar ned och får chansen att vila.

Kattungar sover otroligt många timmar per dag, och det är viktigt att låta den vila all tid den behöver. Ha kattungens bädd på en tyst och lugn plats där katten kan känna sig trygg.

Katter får ofta minskad aptit om de känner sig stressade, vilket kan medföra att katten äter lite sämre i början. Detta är helt naturligt då katten precis har bytt miljö helt och att allting runt omkring den är nytt, vilket kan vara lite överväldigande i början. Allt eftersom katten börjar känna sig mer bekväm kommer aptiten tillbaka.

Saker att köpa innan du köper katt

När du köper en kattunge är det viktigt att ha saker som den behöver när den kommer. Allt behöver inte köpas direkt, men en del är viktigt att ha på plats direkt när katten kommer.

  • Transportbur. För att kunna ta hem din nya familjemedlem på ett säkert sätt behöver du ha en transportbur. Denna bur är även perfekt för veterinärbesök och andra gånger katten ska följa med till nya platser och under resan dit.
  • Mat- och vattenskålar. Katten behöver ha två separata skålar – en för mat och en för vatten. Ett tips är att ha vattenskålen en bit ifrån matskålen och att ha båda skålarna långt ifrån kattens låda. Katter vill gärna inte ha vatten precis vid sin mat, så ha minst 2 meter mellan maten och vattnet. Katter är även väldigt renliga djur, vilket är varför det är viktigt att inte ha vare sig mat eller vatten i närheten av kattens låda.
  • Foder. Torrfoder, våtmat eller färskfoder – välj det som du vill att din katt ska äta och som passar för både ålder och ras. Kom ihåg att ge kattungen samma foder som den fått hos uppfödaren i minst en vecka innan du långsamt börjar fasa över till det nya fodret. Om du vill ha hjälp att hitta rätt i foderdjungeln, kom in till vår butik i Haninge eller maila oss på info@foderboden.se så hjälper vi dig.
  • Kattlåda, spade och strö/sand. Kattlådan behöver ha låga kanter för att kattungen lätt ska kunna komma i och ur för att utföra sina behov. Köp det strö/sand som din kattunge är van vid från uppfödaren så att den känner igen vart den ska utföra sina behov. Du kan byta till det strö/sand du föredrar när kattungen förstår helt vart den ska utföra behoven.
  • Bädd. Som tidigare nämnt så sover kattungar väldigt många timmar per dag. Att ha en bekväm bädd som främjar en god sömn är därför viktigt. Många katter gillar även igloos (katthus) som den kan krypa in i och känner sig ofta väldigt trygga då det blir deras egen plats.
  • Leksaker. Köp leksaker med olika egenskaper, exempelvis en som prasslar, en som piper, en som lyser, och så vidare. Då får du snabbt reda på vad din kattunge tycker är roligast.
  • Klösmöbler. Att klösa är en naturlig instinkt hos katter, och de behöver få utlopp för det behovet. Genom att ha klöspinnar eller andra klösmöbler minskar du risken för att soffan eller någonting annat du är rädd om blir klöst på.
  • Klosax/klofil. Att trimma klorna kan upplevas som väldigt obehagligt för katter om de inte vänjs in vid en tidig ålder. Börja direkt med att vänja din katt att bli hanterad. Detta kommer underlätta otroligt mycket både för dig själv och för veterinären i framtiden.
  • Pälsvård. Oavsett vilken ras du köper behöver katten borstas. Olika raser har däremot olika mycket behov av hjälp med borstning. Vissa katter kommer behöva pälsvård dagligen, medan andra katter kanske bara behöver lite hjälp på traven om de fäller. Att träna katten på att bli hanterad med borste kommer även det hjälpa dig och din katt otroligt mycket resten av kattens liv.

Stort lycka till med din nya familjemedlem! Om du vill ha tips och råd på vägen så finns vi alltid här. Kom in till vår stora butik i Haninge eller maila oss på info@foderboden.se så hjälper vi dig mer än gärna.